Tatar z krewetek z pomarańczą, z ikrą taszy, na chrupiącej fasolce i purée ziemniaczanym, z sosem truflowym i zmrożoną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – Olitalia

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

2 średnie ziemniaki
20 strączków fasolki
8 krewetek
Sok z jednej pomarańczy
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – OLITALIA
50 g sosu truflowego
20 g czarnej ikry taszy
1 kiwi
Sól do smaku


Przygotowanie:

  1. pociąć kiwi na plasterki i włożyć je do piekarnika na około godzinę, w temperaturze 60°C, aby pozbawić je wody;
  2. ugotować ziemniaki i fasolkę;
  3. obrać i wypatroszyć krewetki, przygotować tatar, doprawić sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem;
  4. włożyć 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna – OLITALIA do zamrażalnika na około 30 minut, w pojemniku, z którego łatwo będzie ją wyjąć;
  5. ugotować ziemniaki, przygotować purée, dodać soli do smaku i, wykorzystując foremkę do ciasta, ułożyć danie na talerzu. 

Przygotowanie dania:
Jako podstawę ułożyć purée, rozłożyć pokrojone na kawałki i posolone fasolki; dodać tatar z krewetek, uzupełnić czarną ikrą oraz wysuszonymi plasterkami kiwi, a następnie dodać kropelki sosu truflowego. Wyjąć z zamrażalnika porcję oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – OLITALIA i pokroić ją na kosteczki, udekorować danie. Dzięki temu smak oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia nie ulegnie zmianie pod wpływem składników marynaty. Zmrożona oliwa nadaje świeżość, odpowiednią do potraw na zimno, i staje się niekwestionowanym bohaterem dania.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami