Ryż Acquerello z włoskimi małżami i skórką cytrona z Sorrento, z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – Olitalia

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

280 g ryżu Acquerello
2 ząbki czosnku
2 l wody
1 kg małży adriatyckich
40 g otartej skórki cytrona z Sorrento
120 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – OLITALIA
Sól do smaku
Pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. doprowadzić do otwarcia połowy małży w rondlu z 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – OLITALIA i czosnkiem, dodając wody;
  2. gotować przez około 15 minut, odcedzić bulion i przefiltrować go;
  3. doprowadzić do otwarcia drugiej połowy małży z 40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Colline di Romagna z oznaczeniem DOP – OLITALIA i czosnkiem, uzyskać skoncentrowany bulion i obrać małże;
  4. podsmażyć ryż, zalać go bulionem do zagotowania, dodać obrane małże;
  5. wymieszać ze skoncentrowanym bulionem i pozostałą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i dodać skórkę cytrona z Sorrento;
  6. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami