Ravioli z musem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione Oro – Olitalia podane z fondue z sera Taleggio

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

Ciasto makaronowe:
7 żółtek
250 g białej mąki
20 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA

Farsz:
5 g agaru
2 płatki żelatyny
Sól do smaku
200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA

Fondue:
250 g mleka
250 g sera Taleggio
1 żółtko
Kawałek masła
Sól do smaku
Pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. przez minutę gotować 150 ml wody z agarem, dodać płatki żelatyny zwilżone uprzednio zimną wodą; pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej; 
  2. rozwałkować cienko ciasto makaronowe, jednak niezbyt cienko, aby nie dopuścić do rozrywania się pierożków podczas gotowania;
  3. umieścić żelatynę w pojemniku robota kuchennego, ustawić temperaturę na 40°C i wymieszać całość, dodając stopniowo oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA. Po zestaleniu się farszu, formować z niego kuleczki i umieszczać na środku pierożków;
  4. aby przygotować fondue z sera Taleggio, zagotować mleko, dodać ser Taleggio i rozpuścić go;
  5. po rozpuszczeniu sera dodać żółtko, doprawić solą i pieprzem do smaku;
  6. ugotować ravioli w dużej ilości osolonej wody. 

Przygotowanie dania:
Umieścić na talerzu fondue z sera Taleggio, a następnie, po ugotowaniu ravioli, ułożyć je na fondue i doprawić strużką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA. Przy degustacji ravioli można poczuć pełnię smaku i zapachu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA. Ze względu na to, że farsz w ravioli składa się tylko z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Selezione ORO – OLITALIA, smak będzie bardzo intensywny. Połączenie z fondue z sera Taleggio nadaje daniu delikatność.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami