Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych „pomodorini del Vesuvio”, z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Nocellara – Olitalia

Porcja dla: 6 osób

Składniki:

500 g quadrucci (smażone pierożki z dynią)
400 g świeżych kalmarów
150 g pomidorków z Piennolo
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianowej Nocellara – OLITALIA
1 cukinia
1 ząbek czosnku
Pietruszka, bazylia, majeranek,
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. w rondlu podsmażyć zgnieciony ząbek czosnku na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianowej Nocellara – OLITALIA. Po zeszkleniu wyjąć czosnek;
  2. dobrze wymyć kalmary pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na kwadraciki;
  3. podsmażyć kalmary, dodając pomidorki, bazylię i przyprawy, dusić przez kilka minut;
  4. gotować pierożki przez 4-5 minut w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wymieszać je w rondlu z sosem. 

Przygotowanie dania:
Podawać, ułożywszy pierożki na sosie z kalmarów i pomidorków i udekorowawszy plasterkami cukinii i gałązkami majeranku. Doprawić danie oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Nocellara – OLITALIA, na zimno.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami