Przegrzebki w tempurze ze słoniną z Colonnaty oraz warzywami

Porcja dla: 2/3 osób

Składniki:

6 ostryg
Ciasto filo
200 g maizeny (czyli skrobi kukurydzianej)
100 g mąki typu „00” (luksusowej)
Zielona cukinia
Marchew
1 cebula odmiany Napoli
Majonez do smaku
Sos sojowy do smaku
Słonina z Colonnaty
Lodowata woda gazowana według potrzeb
Sól do smaku
Oliwa aromatyzowana imbirem, do smaku
Olej FRIDÒR – OLITALIA


Przygotowanie:

  1. przygotować koszyczek z dwóch płatów ciasta filo, rozkładając je na dnie odwróconego aluminiowego pojemnika i umieszczając w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 3 minuty;
  2. przed pieczeniem lekko zwilżyć ciasto filo; 
  3. aby przygotować tempurę, połączyć w misce 200 g skrobi kukurydzianej, 100 g mąki luksusowej, szczyptę soli oraz lodowatą wodę gazowaną, rozcieńczyć do uzyskania żądanej konsystencji i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut;
  4. otworzyć przegrzebki, osuszyć je papierowym ręcznikiem i zachować dolną część muszli;
  5. pokroić w słupki marchew i cukinie i oprószyć je mąką luksusową i skrobią kukurydzianą; smażyć w dużej ilości oleju FRIDÒR – OLITALIA w temperaturze około 170°C;
  6. po przyrumienieniu warzyw odsączyć je i rozłożyć na dnie koszyczka z ciasta filo;
  7. pokroić cebulę odmiany Napoli na cienkie plasterki i zanurzyć w tempurze; smażyć w dużej ilości oleju FRIDÒR – OLITALIA i odsączyć na papierowym ręczniku;
  8. zanurzyć przegrzebki w tempurze i smażyć je w dużej ilości wrzącego oleju FRIDÒR – OLITALIA. 

Przygotowanie dania:
Po zrumienieniu i osączeniu przegrzebków owinąć je słoniną z Colonnaty, ułożyć w koszyczku na marchwi i cukinii i udekorować warstwą talarków smażonej cebuli.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami