Filet z turbota z patelni, z dodatkiem borowików z Alto Savio, na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia Terra di Bari z oznaczeniem DOP – Olitalia i szaszłyk z ośmiornicy pieczony z rozmarynem i gruboziarnistą solą z Cervii

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

240 g fileta z turbota bez skóry
160 g borowików smażonych z szalotką
100 g bulionu rybnego
100 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Terra di Bari z oznaczeniem DOP – OLITALIA
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1,2 kg ośmiornicy
4 stalowe lub drewniane patyczki do szaszłyków
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Riviera Ligure z oznaczeniem DOP – OLITALIA, do smaku
Mielony rozmaryn do smaku
Sól gruboziarnista do smaku
Pieprz do smaku

Do przybrania:
Mieszanka sałat


Przygotowanie:

  1. umieścić filet z turbota na patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Terra di Bari z oznaczeniem DOP – OLITALIA, solą i pieprzem, i zrumienić z obu stron;
  2. zalać filet z turbota esencjonalnym bulionem rybnym.

Przygotowanie dania:
Położyć filet z turbota na talerzu, na wierzchu ułożyć borowiki podsmażone z szalotką. Przed podaniem doprawić wywarem oraz odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Terra di Bari z oznaczeniem DOP – OLITALIA.

Przygotowanie pieczonego szaszłyka z ośmiornicy:

  1. gotować ośmiornicę w wodzie przez 50 minut, pozostawić do ostygnięcia w wodzie, lekko oczyścić, oddzielając macki od korpusu i krojąc je na około czterocentymetrowe kawałki;
  2. nadziać kawałki macek na patyczki, przypiec je z obu stron na gorącej patelni nasmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Riviera Ligure z oznaczeniem DOP – OLITALIA.

Przygotowanie dania:
Ułożyć szaszłyki z ośmiornicy na talerzu i doprawić je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia Riviera Ligure z oznaczeniem DOP – OLITALIA, solą gruboziarnistą, szczyptą mielonego rozmarynu, świeżo zmielonym pieprzem oraz przybrać mieszaniną sałat.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami