Czerwone krewetki obsmażane w skorupce z makaronu cienkie nitki, na purée z ziemniaków (odmiana sycylijska) z sosem winnym Nero d’Avola i odrobiną miodu z kwiatów pomarańczy

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

12 krewetek
175 g makaronu cienkie nitki
160 g ziemniaków (odmiana sycylijska)
20 g cebuli Giarratana
40 g tartego sera cacio cavallo
Śmietanka do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej
80 g miodu z kwiatu pomarańczy
2 jaja
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Olej FRIDÒR – OLITALIA


Przygotowanie:

  1. oczyścić krewetki, odcinając głowę od korpusu i usuwając wnętrzności, pozostawić ogon;
  2. roztrzepać jaja, posolić i popieprzyć, dodać tarty ser cacio cavallo i połączyć z uprzednio schłodzonym makaronem cienkie nitki;
  3. owinąć każdą krewetkę w makaron i smażyć w dużej ilości oleju FRIDÒR – OLITALIA;
  4. kiedy tylko krewetki nabiorą złocistego koloru, zostawić do odsączenia na papierowym ręczniku.

Purée ziemniaczane:

  1. ugotować ziemniaki, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia;
  2. zeszklić w rondelku cebulę na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać przetarte ziemniaki, sól i pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i śmietankę, do uzyskania żądanej konsystencji. 

Sos winny Nero d’Avola:

  1. Wlać do rondelka 100 g wina, dodać 50 g cukru trzcinowego, listek laurowy, skórkę pomarańczową, ziarna pieprzu, 2 szalotki;
  2. Odparować i wykorzystać do doprawienia dania.

Przygotowanie dania:
Na środku talerza umieścić purée ziemniaczane, na nim ułożyć krewetkę, jak na zdjęciu i przybrać listkami bazylii i smażonymi skórkami pomidorów. Następnie polać niewielką ilością miodu z kwiatu pomarańczy, świeżo podgrzanego do temperatury nieprzekraczającej 40°C (aby nie dopuścić do utraty korzystnych własności, powodujących, że miód jest naturalnym antybiotykiem) i dodać parę kropel sosu winnego Nero d’Avola.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami