Caprese z mozzarelli z mleka bawolego z Kampani, z oznaczeniem DOP, Guffanti, z lodami z pomidorów i chrupiącą bazylią

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

500 g mozzarelli z mleka bawolego z Kampanii, z oznaczeniem DOP
1 gałązka bazylii
Sól Maldon
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianowa Ogliarola – OLITALIA 

Lody:
250 g wody
250 g pomidorów San Marzano
165 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:

  1. sparzyć pomidory wrzątkiem, ochłodzić je w wodzie z lodem i obrać ze skórek, usunąć nasiona i zmiksować;
  2. dodać wszystkie składniki i wymieszać w maszynie do lodów;
  3. podsmażyć bazylię i osączyć na papierowym ręczniku. 

Przygotowanie dania:
Ułożyć na talerzu 4 plastry mozzarelli z bawolego mleka z Kampanii, z oznaczeniem DOP (około 125 g), na środku umieścić gałkę lodów pomidorowych i pęczek podsmażonej bazylii. Doprawić szczyptą soli Maldon i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Ogliarola – OLITALIA.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami