Budyń mleczny z marmoladą z dyni i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Frantoio – Olitalia

Porcja dla: 8 osób

Składniki:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianowa Frantoio – OLITALIA 

Budyń:
250 g cukru
400 g mleka 3,2%,
15 g żelatyny w płatkach
500 g śmietany kremówki 

Marmolada z dyni:
500 g dyni piżmowej
1 kawałek imbiru (wielkości orzecha)
200 g cukru 

Sos karmelowy:
20 g masła
100 g cukru
50 g śmietany kremówki
Gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Sos karmelowy:

  1. zwilżyć cukier, skarmelizować go, z dala od ognia połączyć ze śmietaną i masłem i dobrze wymieszać. 

Marmolada z dyni:

  1. pociąć na cienkie plasterki dynię obraną ze skórki oraz imbir, dodać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Frantoio – OLITALIA;
  2. gotować z cukrem przez około 30 minut, w temperaturze do 105°C. 

Budyń:

  1. zagotować mleko z cukrem i rozpuścić żelatynę w płatkach, uprzednio zwilżoną zimną wodą i odciśniętą;{
  2. dodać do zimnej marmolady ubitą (nie na sztywno) śmietanę;
  3. przelać do foremek i włożyć do lodówki na 2 godziny. 

Przygotowanie dania:
Umieścić porcję marmolady z dyni na talerzu, obok budyniu, polać sosem karmelowym i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Podkreślić smak, doprawiając oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia jednoodmianową Frantoio – OLITALIA.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami