Bavarese z białej czekolady z limonką, lodami malinowymi i sałatką ze świeżych owoców, z odrobiną glassy na bazie octu balsamicznego z Modeny z oznaczeniem IGP – Olitalia

Porcja dla: 4 osób

Składniki:

Bavarese z białej czekolady z limonką:
250 g mleka 3,2%
3 żółtka
80 g białej czekolady
80 g cukru
3 płatki żelatyny
200 g bitej śmietany
Skórka z połowy limonki Lody malinowe:
300 g przecieru ze świeżych malin
60 g glukozy 

Do przybrania:
Owoce – dowolne lub sezonowe
Drobne owoce leśne
Glassa na bazie octu balsamicznego z Modeny z oznaczeniem IGP – OLITALIA


Przygotowanie:

Bavarese z białej czekolady z limonką:

  1. przygotować crème anglaise z mleka 3,2%, żółtek, cukru i skórki z limonki;
  2. ostudzić, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz żelatynę w płatkach, uprzednio zwilżoną wodą;
  3. do zimnej mieszaniny dodać bitą śmietanę, przełożyć do dowolnych foremek i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny. 

Lody malinowe:

  1. umieścić w maszynie do lodów przecier malinowy połączony z glukozą i wymieszać.

Do przybrania:

  1. pokroić świeże owoce w kostkę.

Przygotowanie dania:
Wyjąć bavarese z foremki i przełożyć na talerz; udekorować owocami według uznania i położyć na wierzchu gałkę lodów malinowych. Na zakończenie udekorować danie za pomocą kilku kropli glassy na bazie octu balsamicznego z Modeny z oznaczeniem IGP – OLITALIA.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Przepis
Bavarese z białej czekolady z limonką
Budyń mleczny z marmoladą z dyni
Kalmary na parze z tatarem z pomidorów
Przegrzebki w tempurze
Caprese z mozzarelli z mleka bawolego
Filet z turbota z patelni
Czerwone krewetki obsmażane w makaronie
Quadrucci z dynią na tatarze z kalmarów i pomidorków koktajlowych
Ravioli z musem z oliwy z pierwszego tłoczenia
Ryż acquerello z włoskimi małżami