OLIWA Z OLIWEK: DEGUSTACJA JAKO SZTUKA

Degustacja oliwy jest procesem wymagającym niezwykłej wrażliwości. Degustację rozpoczyna się od wylania jednej łyżki produktu do szklanki, którą następnie ogrzewa się w dłoniach. Po próbie zapachowej, czyli głębokim wdychaniu, pierwsze wrażenia zostaną potwierdzone próbą smaku, która jest rozstrzygająca i która polega na umieszczeniu kilku kropek na języku, bez połykania. Oliwę można uznać za wykwintną, jeśli m.in. jest świeża (smak oliwy jest wyraźnie wyczuwalny), lekko migdałowa, gorzkawa i łagodna (niezbyt aromatyczna); w przeciwnym wypadku oliwa jest zjełczała, nieprzyjemna w spożywaniu (wskutek zanieczyszczenia i braku harmonii) oraz o metalicznym smaku. Nasze zmysły są więc jedynymi prawdziwymi narzędziami, dzięki którym możemy wybierać oliwy wysokiej jakości, a tym samym – czerpać przyjemność z jedzenia.

Kategoria
Ciekawostki
Przepisy
Ciekawość
Oliwa z oliwek: degustacja jako sztuka
Dobre samopoczucie i dobry smak: to połączenie jest możliwe